Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Byggekonstruktioner i træhuse

Der findes mange forskellige byggekonstruktioner i moderne træhuse og almindelige typehuse. Her kommer en kort gennemgang af de mest almindelige byggekonstruktioner.

billede af træhus indvendig konstruktion i tårn

Træhus indvendig konstruktion i tårn

Det moderne typehus.

I de fleste moderne type huse er konstruktionerne opbygget, omkring moderne byggematerialer. Typisk bygges der på et betonfundament. Den indvendige skal af huset, består oftest af præfabrikerede elementer at beton eller gasbeton. Udenpå beklædes huset med mursten. Bygge konstruktionen benævnes ”murstenshus”, men er i virkeligheden et kamufleret betonhus. Idet alle de indvendige flader, som beboerne, kommer i kontakt med, består af beton. Den type huse har da også, et dårligt indeklima, og er afhængige af konstant ventilation, for at forbedre indeklimaet.

Murermester villa.

Villaer fra perioden 1900 til 1950, er typisk fuldmurede. Det betyder at, yder væggene, består af en dobbelt murstens væg, med hulrum. Den måde at bygge på, er meget holdbar, og væggene kan ånde. Men isoleringen er dårlig, medmindre man får lavet hulmurs isolering.

Træhuset;

Grænsen mellem træhuse og bjælkehuse er glidende, men bjælkehuse indeholder ofte mere træ, væggene kan være af massivt træ. Hvorimod træhuse normalt er bygget med et bærende “skellet” af træ, der er beklædt med plader af gibs, og ofte også med træ beklædning udvendigt. Det moderne træhus er ofte bygget i elementer, der muliggør præfabrikation, hurtig opsætning og lavere priser.

Bjælkehuset.

Det er en meget gammel byggekonstruktion, som kan føres mindst 1000 år tilbage. Den oprindelige konstruktion bestod af runde bjælker, som ligger oven på hinanden, og manuelt tilpasses til hinanden. Konstruktionen er meget stærk i sig selv, der ikke brug for, ekstra afskrivninger eller andet, og isolationen er rimelig god. De største problemer er utætheder i samlinger, som kan føre til råd, og træk.
Moderne bjælkehuse har bjælker der er lavet pænt runde af en maskine, så de lettere kan gøres tætte, og der ikke kræves så meget manuelt arbejde, dvs at husene bliver billigere.
I nyere tid, er konstruktionen udviklet til flere nye typer med firkantede bjælker. De firkantede bjælker gør konstruktionen endnu lettere at tilpasse og bygge.

Dobbeltbjælkehuset;

Er en konstruktion hvor man bygger huset med 2 lag bjælker, et ydre og et indre. Imellem de to lag er der plads til isolation. Konstruktionen er meget stabil, har høj isolations evne, (isoleringen kan laves tykkere end de fleste andre konstruktioner), og der er meget få kuldebroer.

Diffusionsåbne Huse; Huset der ånder.

Før 1950 var stort set alle huse, opbygget så vægge og lofter kunne transportere vandamp ud til det fri, man havde simpelthen ikke byggematerialer til at gøre husene damptætte. I stedet brugte man naturlige materialer, og sørgede for at konstruktionen blev gradvist mere diffusionsåben ud mod facaden. Moderne forsøg har vist at hvis bare ydersiden er 5 gange mere ”dampåben” end indersiden, og der ikke er damp spærrende lag indeni konstruktionen, så kan huset sagtens komme af med al den fugt der kommer fra mennesker, kondens, regn mm.

De fleste bjælkehuse og træhuse, kan ved omhyggelig konstruktion bygges som Diffusionsåbne huse.

De fleste moderne huse er bygget som damptætte konstruktioner, med en dampspærre, og moderne huse kan på ingen måde tåle at vandamp kommer ud i konstruktionen.