Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Fundamenter til træhuse

Fundamenter til træhuse kan ofte laves lettere, billigere og på “blødere bund” end Traditionelle fundamenter.

billede af Træhus der er ved at bliver opført på fundament

Træhus er ved at bliver opført på fundament

Traditionelle tunge typehuse af beton og mursten, stiller store krav til fundamentet og jordens bæreevne. Det er tilsvarende svært at lave et fundament til et traditionelt typehus, som samtidig er højt isoleret.

 

Fundamentet er Bygningen svage punkt.

Faktisk, fundamentet et af de svage punkter, når det kommer til isolering og kuldebroer.  Dertil kommer, at fundamentet er den bygningens konstruktion, som er sværest at renovere eller forbedre. På mange ældre huse, er fundamentet den eneste bygning del, der ikke er blevet efter isoleret.

 

Træhuse stiller mindre krav til fundamentet og jordens bæreevne.

Det betyder at et fundament til et træhus, ofte kan isoleres bedre, og bygges på blødere jordbund.

 

Vanetænkning hos byggemyndighederne.

Desværre, er man, hos byggemyndighederne, så vant til traditionelle tunge fundamenter, at man ofte, afviser andre typer af fundamenter til træhuse.

 

Jordbund undersøgelsen.

Det samme gælder de firmaer der laver jordbund undersøgelser. De går automatisk ud fra, at der skal bygges et tungt hus på et tungt fundament. Hvis ikke man udtrykkeligt gør opmærksom på, at de skal beregne efter, og lave konklusionen efter, at det er et let træhus, så kan man risikere, at få en fuldstændig ubrugeligt eller direkte skadeligt jordbund undersøgelse. Hvis først bygge myndighederne, har set en rapport hvor der står, at der skal funderes ekstra, eller bankes pæle ned, en så er det meget svært at overbevise dem om at det var en fejl.

Det last-kompenserede fundament.

I mange tilfælde kan man bygge et træhus på endog meget blødt grund. Det skyldes at al den jord man graver op for at lave fundamentet, i mange tilfælde vejer ca., det samme som fundament og træhuset. Det betyder at belastningen på jorden er meget lille når man bygger et træhus, og at man i mange tilfælde, kan bygge på en blød bund /jord. Hvis en jordbund undersøgelse, har vist at der er blød bund, kan man lave en beregning, der viser hvor meget jord man skal fjerne, for at man kan bygge, et træhus på grunden. I nogle tilfælde, bliver man nødt til at fjerne lidt ekstra jord, og lægge mere isolering ind i fundamentet, for at få regnestykket til at gå op.

Smallere, billigere og Lettere fundamenter;

Kravet er, at ydervæggen skal være støttet i den bærende del. Og eftersom træhuse ofte har et bærende træ skellet på 150-200mm i bredden, kan man bygge et træhus på et fundament der ikke er 300mm bredt men kun 200mm. Hvorved man sparer 30% af betonen til randfundamentet, og mange tons på vægten. På et typisk hus drejer det sig om 5-10 tons beton, man kan spare.

Det ekstra isolerede træhus fundament.

Selvom kravet til kant isolering er steget de seneste år, har det absolut været et af de svageste steder i husets isolering. Det er kun et par år siden at jeg mødte en murer, som i fuld alvor mente at 10 mm kantisolering var Rigeligt. Generelt har kravene til kantisolering haltet bagefter andre bygningsdele, fordi størstedelen af husene er beton/ murstenshuse, som har svært ved at lave store kant isolerings tykkelser uden at det fordyrer husene, eller fjerner fortjenesten på husene. De fleste typehuse bygges med en indvendig væg i beton, uden ekstra installations væg, og det er svært at have stor kant isolering uden at have en installations væg til at skjule den. Så bygge branchen, domineret af de tunge type huse, har protesteret kraftigt imod større kant isoleringer.

 

Træhuse med installations væg.

Træhuse er ofte født med en rigtig installations væg, der går ud over den indvendige kant af fundamentet, og kan skjule en tyk kant isolering. På et træhus kan man relativt let lave 300mm

isolering; (en bærende ydervæg på 200mm, og en ekstra indvendig installations væg, m 100 mm isolering). Installations væggen dækker samtidig over en 100 mm kantisolering. Installations vægge, kan normalt være 1/3 af den samlede vægs tykkelse, i konstruktioner der kræver dampspærre. Fordi man så vælger at montere dampspærren mellem den bærende væg og installations væggen, således at alle installationer trækkers i installations væggen uden at gennembryde dampspærren.

Modvilje hos byggemyndighederne.

Selvom træhuset giver mulighed for, lettere og bedre isolerede huse og fundamenter, og de her beskrevne metoder er indenfor byggereglementet, er det ikke det samme som at man automatisk får lov til det. I mange kommuner er det sådan at byggemyndighederne helst godkender det de kender, og har set mange gange før. Hvis man skal have godkendt noget udover det sædvanlige, skal man sørge for at have dokumentationen i orden, være forberedt på at man nok skal op til kommunen flere gange, og evt. få et ingeniørfirma til at beregne, og skrive under på projektet.