Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Myter om træhuse

Billede af træhus facade

Træhus facade

Der finde mange myter om træhuse, de fleste er baseret på halve sandheder, og gælder ikke for det moderne træhus opført som typehus.

1) Træhuse er dårligere huse.

Hvad mener folk med ”dårligere”?, Dårligere holdbarhed, Investering eller indeklima?.
Uanset hvad, så er det korrekt at træhuse førhen var de fattiges huse og generelt af dårligere kvalitet.
Men sådan er det ikke mere. Som du også kan læse af det nedenstående kan det moderne træhus, matche eller overgå murstens og betonhuse på alle punkter.

 

2) Træhuse er ikke så stærke som murstens og betonhuse.

Det passer ikke; for eksempel foretrækker man træhuse i jordskælvsområder fordi de bedre kan klare jordskælv og rystelser.
Både beton og mursten er meget stærke, men ikke særligt fleksible, hvilket gør beton og mursten sårbare overfor rystelser, og især belastninger ”på tværs”.
For eksempel kan en murstens væg klare meget store belastninger oppefra og ned, men sideværds kan den kun klare meget begrænsede belastninger. Hvis du har en fritstående murstensvæg kan du let slå de øverste mursten af, med en almindelig hammer. Af samme grund, så styrter murstens og betonhusene sammen før træhusene, når der er jordskælv.

3) Træhuse er ikke så holdbare som murstens og betonhuse.

Det er korrekt at træ som udgangspunkt, har en kortere levetid end mursten. Til gengæld kan en facade af træ skiftes så tit man ønsker, fordi den ikke er bærende, hvorimod en facade af mursten kun vanskeligt kan skiftes. så i praksis kan man levetidsforlænge en træhus i det uendelige, og let efterisolere. Hvorimod et murstenshus eller betonhus, ofte fødes og dør med den samme facade, og uden at blive efterisoleret.

4) Træhuse rådner.

Det er korrekt at træ kan udvikle råd og svamp, men det er kun træ der er for vådt, og for længe, der udvikler råd og svamp.
Tørt træ kan holde næsten uendeligt. Så hvis bare konstruktionerne er lavet så træet er ventileret, og ikke får unødigt med vand, så er holdbarheden ret god.
Derudover har træ konstruktioner den fordel at de lettere kan udskiftes og renoveres. Skulle der gå råd i en konstruktion, kan det meget lettere repareres, end skader på tunge konstruktioner som mursten og beton.

5) Træhuse holder ikke prisen.

Sådan var det førhen. Nu om dage, er træhuse blevet ”in” og de holder ofte prisen bedre end et tilsvarende typehus. Også fordi forbrugerne er blevet mere individualister, som godt vil bo i noget mere unikt og anderledes.

6) Træhuse er gammeldags.

Det er korrekt at træhuse har et skær af nostalgi over sig, og ”at vende tilbage til naturen”. Men det er der mange der godt kan lide.
Og i takt med at kravene til co2 udledning og isolering af husene skærpes, så får træhusene en større og større fordel i sammenligning med tunge og dårligt isolerende materialer som mursten og beton.
Både myndighederne og byggebranchen har været meget langsomme til at tage dette til sig, men det er ufravigeligt på vej.
Selv byggebranchen kan ikke lave om på det faktum, at beton og mursten isolerer dårligt, og er tunge. Samt at udviklingen går mod lettere og bedre isolerede konstruktioner. Så som det ser ud nu, så bliver det de tunge huse, der bliver gammeldags i fremtiden.
Det er svært at forestille sig, at man valgte at bygge murstenshuse på månen; de kan ikke præfabrikeres, og de er alt for tunge/dyre at transportere, og for dårligt isolerede.
Hvorimod det faktisk er muligt at bygge et træhus færdigt på jorden, pakke det sammen, og transportere det til månen. Og det er der fremtid i.